Potraviny, suroviny či vařená jídla, které by pes neměl pozřít, můžeme rozdělit do tří skupin:
- ty, u kterých hrozí okamžitá otrava zvířete
- ty, které při pozření sice nezpůsobí akutní stav ohrožující zdraví, ale při dlouhodobém užívání rozhodně nejsou příliš zdraví prospěšné
- ty, ze kterých se může stát „cizí těleso“ v zažívacím traktu
Hrozící otrava
Do první skupiny řadíme:
- čokoládu – obsahuje toxický kofein a teobromin, čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím je nebezpečnější, například toxická dávka pro 5 kg psa může být už v necelé tabulce čokolády na vaření
- hroznové víno včetně sušených rozinek – zde je toxická dávka individuální, někomu stačí k otravě pár kuliček vína, jiný pes sežere pytlík rozinek a nic se nestane
- avokádo – způsobuje nekrózu srdečního svalu, nebezpečné množství je 100 g avokáda na 1kg váhy psa. Srdeční selhání se projevuje až za 1-2 dny po pozření – únavou, dušností, otoky, kašlem, neochotou k pohybu. Terapie veterinárním lékařem je nutná ihned po pozření!
- nahnilé ovoce – může obsahovat plísňový jed
- makadamové ořechy
- prasklé pecky z ovoce obsahující „hořké“ mandle
- potraviny obsahující umělé sladidlo xylitol
- kynuté těsto (třeba při pečení vánočky o svátcích) – nebezpečné je hned ze 2 důvodů. Prvním je mechanický účinek procesu kvašení, vznikajících plynů a tím způsobené dilatace žaludku. Klinické příznaky a následky mohou být obdobné jako například u život ohrožující torze žaludku. Druhým a nebezpečnějším problémem je biochemický účinek ethanolu, který při kvašení vzniká. U psů dochází k depresi nervového systému a metabolické acidóze – překyselení organismu, které může být smrtelné.
- cibule a česnek – psi a kočky jsou vzhledem k nízké aktivitě enzymu, který chrání červené krvinky před oxidačním poškozením, velmi citliví na účinky toxinu obsaženého v česneku a cibuli. Tento toxin vyvolává rozklad červených krvinek a s ním spojenou anémii – chudokrevnost. Japonská plemena psů – akita inu, shiba inu a další jsou k účinkům citlivější. Pozření 15g cibule/kg u psa vyvolává příznaky otravy, které se mohou objevit až s dvoutýdenním zpožděním. Projevují se únavou, depresí, zrychleným dýcháním, bolestí břicha, průjmem, často pozorujeme tmavě zabarvenou moč. Při pozření cibule je nutná okamžitá návštěva lékaře a dekontaminace zažívacího traktu.
- sůl – na první pohled nenápadná potravina, kterou najdeme v každé domácnosti. I v lidské spotřebě nadužívaná. Její atraktivní chuť bohužel často stojí za otravami solí u našich psů i koček. Je obsažena v podstatě ve všech „lidských“ potravinách, nejnebezpečnější je ovšem ve vysokých koncentracích např. v uzeninách, pečeném mase, zbytcích „od stolu“, ale také např. v některých modelovacích hmotách. Vyvolává zažívací potíže – zvracení, průjem, nadměrné pití, nadměrné močení, svalové třesy, křeče. Smrtelnou otravu mohou vyvolat 4g/kg hmotnosti zvířete, což je obrovské množství soli, ale úměrně tomu je rizikem především pro mláďata a drobná zvířata. V případě otravy solí je důležitý příjem tekutin – ten by ale neměl být příliš rychlý. Doporučená hydratace by neměla překročit 0,5% hmotnosti za 60 min. Např. na 20kg psa je to 1 dcl vody.
- alkohol
Tučná a mastná jídla
Ve druhé skupině hledejme především tučná, mastná a přesolená lidská jídla. Rozhodně není vhodné z našich pejsků udělat „dojídače“ toho, co zbylo u lidského stolu v domnění, že jím tím ozvláštníme psí jídelníček. Krom obezity pojídání takových jídel psí organismus zatěžuje z hlediska trávení. Velmi často dochází u psů po pozření tučných potravin k zánětu slinivky břišní (pankreatitidě). Pankreatitida je velmi bolestivé a život ohrožující onemocnění.
Pozor na neprůchodnost střev
A do poslední skupiny nevhodných potravin a surovin, hrozících způsobením neprůchodností nebo poškozením střev, patří peckovité ovoce (broskve, meruňky) a vařené kosti, které se lámou a mohou střevo propíchnou. Pokud psovi budete někdy dávat kosti, jak jedině syrové!
Text: tým VET-PLUS